Aktuellt

Joakim Ljunggren framgångsrik i Battle of Vikings

Publicerad: 30 juli, 2014

I 30 graders värme i fredags och lördags avgjordes extremtävlingen Battle of Vikings på Storstenhöjden i Garphyttan där även två deltävlingar av European Extrem Enduro Championship ingick. Joakim som vann 2013 år upplaga fick nu mycket tuffare motstånd när nu Jonny Walker, Graham Jarvis och Paul Bolton som kör de flesta av extremtävlingarna jorden runt kom till start. Med sitt fjärde raka SM-guld i SuperEnduro tidigare i juli har dock Joakim visat att han är i mycket bra form.

Under fredagens prolog körde man en enklare cross/extrembana som kördes över två heat. Där kom Jonny Walker 1:a, följt av Joakim Ljunggren och Fredrik Johansson. Det satte även startordningen för lördagen. Jonny Walker gick ut först under huvudtävlingen på lördagen och var ohotad under sina 4 timmar och 9 varv runt den 10 km långa slingan, men Ljunggren hängde på bra och låg under majoriteten av loppet ca 3 minuter efter. Trots att Ljunggren gjorde supersnabba servicestopp så ökade ledningen för Walker och segermarginalen blev till slut 8 min och 11 sek.

För att köra denna tävlingsform så finns det olika kategorier av förare, fullproffs med trialbakgrund som Jonny Walker, Graham Jarvis som i princip tävlar varannan vecka i stortävlingar som Erzberg Rodeo och 4-dagars Red Bull Romaniacs. Även duktiga trial och enduroförare som vill testa på denna ovanliga tävlingsform samt förare som kämpar varje år för att i alla fall köra runt 1 varv på den 10 km långa slingan under dom 4 timmarna. Av 81 startande förare var det 21 som inte fullföljde varv 1. 39 förare fullföljde 2 varv. Walker och Ljunggren var ensamma om att köra 9 varv.

Joakim Ljunggren berättade efteråt att han var överraskad och mycket glad över sin placering då han tävlade mot flera absoluta elitåkare i extrem-enduro. Det var tufft att köra i 30 graders värme men han lyckades hitta en rytm som var snabb nog för att hålla sin position under större delen av loppet.

Joakims klubb Tibro MK har sammanställt YouTube-videon nedan från Battle of Vikings, med bland annat intervjuer och klipp från racet.

Dela:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone