Det “ryska bombnedslaget” och fairingatleten Olga Isaksson gjorde inför hösten tävlingssatsning valet att byta disciplin ifrån bikini fitness (som hon tidigare tävlat i) till wellness fitness. Efter en tredjeplats på Nordic Shape Open uppföljt med ett SM BRONS kan vi väl konstatera att det verkar ha varit rätt beslut!

 


 

Vi lät Olga svara på lite frågor kring den nya disciplinen wellness samt hur det är att tävla i en fysiksport där man blir bedömd?

Vad gjorde att du valde att byta ifrån bikinifitness till wellness?
Det blev naturligt för mig att gå över till Wellness i och med att jag helt enkelt blev för stor för Bikini. Wellnessfysiken är också den som tilltalar mig personligen mest, och det finns också mer utvecklingspotential för min egen del inom den grenen eftersom man ska ha mer muskelmassa än i Bikini Fitness.
 
Hur lång var din diet och skilde den sig ifrån när du dietade inför bikini?
Jag hade en tävlingsdiet på 30 veckor. Den skilde sig en del från mina tidigare dieter. Framför allt har jag kunnat äta lite mer mat tack vare större muskelmassa och jag har också haft en mycket mer varierad kost denna gång. Men det finns liksom ingen ”wellness-diet” eller ”bikini-diet” egentligen, varje tävlingsdiet är högst individuell och kroppen kan till exempel reagera olika på samma upplägg vid olika tillfällen och man får då prova sig fram och hitta vad som funkar för en den här gången.
Vilken muskelgrupp prioriterar du mest för att bygga den ultimata wellnessfysiken?
Jag förstår att ben & gluteus låter som ett standardsvar när det kommer till Wellness Fitness men det är faktiskt där jag personligen måste lägga mest krut. Samt mage och axlar, pga att dessa muskelgrupper syns mest i de obligatoriska poserna och också premieras av domare. Annars tränar jag hela kroppen eftersom Wellness innebär en genomtränad, muskulös helhet. Viktigt med återhämtning mellan träningspassen också, det är ju när man inte tränar man växer!
 
Vad blir ditt nästa mål och vad är ditt långsiktiga mål med tävlandet?
Mitt nästa mål är SM 2020 och troligen ett par tävlingar utomlands.
Några mer långsiktiga mål är ännu i drömstadiet så att säga. Jag tar en säsong och en tävling i taget och ser till att förbättra mig under tiden där emellan. Det håller motivationen uppe och fokuset inställt på rätt saker.
 
Har du några råd till någon som vill tävla i en så kallad “bedömningssport” som fitness?
Jag anser att man ska vara mogen mentalt för att ge sig in i en sådan sport. Man måste kunna skilja på sin fysik och sin person. När du går upp på scenen är det bara din fysik och dagsform som bedöms i förhållande till regelboken och de andra tävlande i din klass, domare har ingen aning om vem du är och allt ditt hårda arbete. Alla som tävlar vill såklart vinna och oavsett placering, dra lärdom av din tävling och använd den till att förbättra dig till nästa gång.
Det jag gillar med en tävlingssatsning är den personliga resan man gör – man lär känna sig själv lite bättre för varje vecka på diet och kan då jobba med sina dåliga sidor samtidigt som man lär sig om sina styrkor också.

</div

Olga under årets SM där hon
tog hem säsongens andra BRONS!