Han har vunnit det mesta som går att vinna som elitförare i enduro, överkommit sanddynerna i Dakar och nu är Calle Bjerkert aktuell som förbundskapten för Endurolandslaget. Vi tog en fika med Calle för att få höra lite mer om det hedersfyllda uppdraget och hans planer för framtiden.

 

Redan 2003 var du med på bild i våran katalog efter att du vann Ränneslättsloppet och det känns fantastiskt att fortfarande ha dig med “ombord“!

– Ja jag har ju nästan förtjänat en “guldklocka” för lång och trogen tjänst? Om man inte nöjer sig med något annat än de bästa produkterna, så är valet enkelt – Fairing for life!

 

Vilken vinst är den roligaste och den mest prestigefyllda anser du?

– Min roligaste vinst är Novemberkåsan 2008 på hemmaplan i Vimmerby, där hela stan gått man ur huse, gammal som ung. Det var en otrolig stämning i skogen med över 20000 åskådare, så det kokade i skogen. Minns när jag närmade den beryktade ” Borghults mosse” som var ett av de svårare partierna på banan, Publiken hade hängt upp lysrör i träden, och det var fullt disco i mossen när jag passerade och publikens jubel värmer än idag. Ett helt episkt dygn i mitt liv när jag var i zonen och kände mig oövervinnerlig.

I övrigt är jag stolt över att fått : Fair play trophy – ett pris som RF och sportjournalisterna delar ut den någon idrottsman som visat upp just ”Fair play”.

 

Du har varit en Elitförare i många år och vunnit det mesta och även kört Dakar rallyt. Hur har du kunnat behålla motivationen?

– Jag har alltid gillat och träna och i synnerhet enduro. Resan har hela tiden varit målet, har jag kommit på nu på senare år. Känslan när du sätter kurvan perfekt eller passerar ett svåråkt parti med elegans och lätthet- ja det ger mig glädje och sinnesro. Numer behöver det inte vara på tävling, jag kan få samma känsla under träning. Men jag vill utvecklas och är nyfiken och träningsvillig, det tror jag är nyckeln till att jag fortfarande kör.

 

Hur noga är du med kost , träning idag?

– Jag har blivit mer “petig” med maten allt eftersom. Nu äter jag mycket ljust kött, fisk, skaldjur och grönsaker. Håller en ganska låg nivå på kolhydrater för jag mår bättre och är piggare med mindre av det. När det gäller träningen så är det kvalitet framför kvantitet. Jag lyssnar mer på kroppen och ger den mer tid till återhämtning.

 

Är det något du skulle kunnat ha förbättrat tidigare när du tittar bakåt ? Tänker mest på kost , mentalträning , rörlighetsträning osv?

– Jag är inte den som tittar bakåt, jag vill vara i nuet. Historien är redan skriven.. Men visst jag är inte direkt överrörlig i kroppen efter 40 års mc körning.

 

Du har även fått en hedervärd tjänst hos SVEMO , kan du berätta lite mer om den?

– Ja jag fick för mig hedersuppdraget att bli Förbundskapten för svenska enduro landslaget, ( junior och senior herrar). Jag håller i träningar, läger och kommer finnas med på tävlingar i Sverige och utomlands. Det känns otroligt spännande och roligt att få jobba med unga hungriga människor som vill framåt.

 

Idag driver du även ett eget företag ( https://bjerca.com) som håller föreläsningar , träningsläger , workshops osv. Inom gymbranschen har det sedan länge varit populärt med egen coach , PT , verkar det som att det även har spridit sig till MC branschen?

Ja det har det. Vill man investera i sitt egna mående och välbefinnande och har cross/enduro som intresse så är det samma som att gå till ett gym eller motsvarande. Att köra mc är komplext och har så många parametrar att väga in så där blir man aldrig färdig eller fullärd.

 

Vilken målsättning har du inför 2021 ? Står det några tävlingar på agendan ?

Målsättningen 2021 är att köra varvlopp och Novemberkåsan. Kan även bli några gästspel i SM serien. Sedan kommer jag lägga stort fokus på att utveckla Bjerca AB och vårda mina samarbetspartners.

 

Vi tackar Calle för pratstunden & alla visdomsord, samt önskar honom lycka till med alla framtidsprojekt!