Såhär under höst och vinter så vankas det världsmästerskap inom många idrotter – däribland armbrytning! Fairing’s Petra Damm fick efter sin fantastiska prestation under EM tidigare i våras återigen äran att representera Sveriges landslag. Hela 83 st svensk(ar/or) kommer till helgen att vara på plats i den polska staden Rumia för att kraftmäta.

Vi stämde av “dagsformen” med Petra såhär strax innan avresa och passade samtidigt på att skaffa oss en något bättre inblick i denna idrottsgren.

 

 • Hur känns formen och hur ser du på dina chanser till medalj under VM?
  – Formen har varit lite upp och ned,. Jag dras med en skada i höger skulderblad/axel/arm, så mycket fokus de senaste månaderna har legat på att Rehabträna den sidan, samtidigt som träningen för vänstersidan helst ska fortsätta gå framåt och med viss progress och utveckling. Det har inte varit helt lätt då ‘höger’ sidan ibland tenderar att ‘dra ner’ vänster. Men jag har fram till nu gjort mitt yttersta för att vara så rustad som möjligt för kommande utmaning, och jag har som önskemål och målsättning att ta en pallplats i åtminstone Masterklassen vänster arm. Jag kör två olika klasser, både master då du är över 40, men även senior- öppen klass , som är för de mellan 21&40.
 • Hur kom du in på armbrytning?
  – Jag snubblade över den våren 2017 på ett öppet hus på Wellnez gym i Skåne,. Det gymmet som jag för övrigt tränar på när jag är nere på “hemmaplan”.( Kommer från Simrishamn, bor i Stockholm). Jag testade, o tyckte att det va rätt kul, hade nyligen lagt av med fotboll, provat på lite konditionsidrotter, såsom maraton och gjort en klassiker, och gick mest på gymmet o ‘drog’ i vikter på måfå, så kände att det kunde vara kul att prova nått nytt. Genom mina Strongman kontakter fick jag tag i en klubb som höll till i Täby, gick på två träningar och var Fast ;). Vann min första nybörjartävling hösten 2017, och sen har det rullat på!

 

 • Det har gått väldigt bra för dig under tidigare mästerskap – är det någon av dina meriter som du är extra stolt över?
  – Masterguldet från EM nu i maj 2019 är såklart något jag är stolt över 😉 Sen lyckades jag även att ta ett silver i seniorklassen, vänster. De två är svåra att välja mellan. Guld är ju alltid ett guld, men att ta silver i senior, den öppna klassen, som 43 åring är en hyfsad merit.

 

 • Är armbrytningen stor som idrottsgren internationellt?
  Jag är lite osäker på hur många utövare som finns runt om i världen. Armbrytning tillhör ju inte våra största sporter men den växer hela tiden och får fler och fler atleter. Ett VM lockar nog ca 1000 tävlanden, och då är det ländernas två bästa som skickas från varje klass. Dessutom finns det lite fler egna ligor som tävlar, USA bla. Vet inte om det kan ge en liten bild. Sverige har ca 500 aktiva.

 

 • Vad är din styrka som armbryterska?
  – Jag skulle nog säga min naturliga styrka i händer och handleder. Jag har växt upp som hästtjej, och jobbat i stall, så van vid hårt arbete, och var hyfsat stark när jag började bryta. Händer/handleder/underarmar är väldigt viktiga när man bryter arm, så jag hade schyssta förutsättningar.

 

 • Har du något specifikt upplägg för din styrketräning just för att främja armbrytningen i sig?
  – Ja.,, Det vill jag nog säga. Tränar väldigt olikt tidigare. Då grepp, händer, handleder och underarmar är väldigt viktigt att träna, så kör jag ca 70-75% av träningen med handtag el redskap som försvårar för grepp. Ex fatgripz, el Rolling handtag. Sen kör jag även specifika övningar, som utmanar armbrytarvinklar, bicepslås, och som är tänkt likna hur det ser ut när du bryter vid bordet. Kör även basövningar såsom mark/bänk/knäböj, men oftast med en tanke om hur det är “överförbart” till armbrytarborden.

 

 • Är det mest styrka eller teknik som gäller för att komma långt inom armbrytning?
  – “På A svarar jag B, och på B svarar jag A” 😉 – kombinationen är såklart oslagbar! Riktigt duktiga armbrytare är både grymt tekniska och starka på rätt sätt. Här menar jag då ”armbrytarstarka”. En brytare måste vara bra statiskt, kunna hålla bra vinklar i armar. Låsa sina leder. Att bara ha en stark rygg eller biceps hjälper inte om du har en svag handled tex. Jag vågar satsa en peng på att Teknik är lite mer avgörande än styrka.

 

 • Vilka kosttillskott använder du?
  – Jag använder Whey Protein (Pure Whey), äggvitepulver, Bcaa, magnesium, koffein, Omega 3, multivitamin, d-vitamin, c-vitamin, kreatin, zma dagligen från Fairing. (Sen dricker jag även Aloe Vera+arginin från forever living products)+ tar MSM för lederna. 

 

Vi önskar Petra ett stort LYCKA TILL och hoppas på samma framgång som under årets EM!