Då och då dyker det upp nya stärnor inom fitness och bodybuilding som lyser något starkare än andra – FairingatletenTitus Linte är en av dem! 2019 debuterade Titus i disciplinen “Mens Physique” där han belönades med guld i både junior och seniorklassen under Nordic Shape Open och senare samma år stod han som overall segrare på SWEFITOPEN. Efter drygt ett års ytterligare “mejslande” av fysiken fick vi för bara några veckor sedan se honom göra om sin senaste bedrift då han tog hem overallsegern på Battle of Sweden.

Vi har sannerligen inte sett det sista av Titus och nyfikna som vi är så tog vi tillfälle att ställa honom några frågor kring framtiden och hans tävlande i Men’s Physique.

 

1. Hur länge har du tränat?

– Snart 7 år  

2. När kom tankarna på tävling och var det självklart att det skulle bli just Mens Physique?

– Ganska så tidigt när jag började träna så blev jag kär i bodybuilding och då menar jag mens open bodybuilding. Jag har alltid haft ett större intresse för ”old school” byggarna ifrån t ex 90-talet då det inte ens fanns några andra kategorier. Men när jag var och tittade på min första proffstävling (Nordic pro 2016) så förstod jag ganska direkt hur liten jag var jämfört med dem tävlande i den klassen och hur stor man måste vara för att tävla i bodybuilding. Jag gav inte upp hoppet men tänkte att jag förmodligen måste bygga i några år innan jag ens kan tänka att tävla. När jag började jobbaGolden Athlete (tidigare gymgrossisten butik) träffade jag Homan Meshkat som erbjöd sig att hjälpa mig inför min första satsning (då efter ungefär 5 års träning). Homan tyckte att jag skulle passa i Mens Physique vilket först gjorde mig lite besviken jag alltid velat köra bodybuilding, men jag förstod själv att jag inte var redo för det och kunde samtidig se att min fysik skulle göra sig bra där. Sedan visade det sig ju vara rätt och själva nivån inom MP har nu blivit så pass hög att det känns självklart för mig att fortsätta. Kanske att jag senare provar på någon annan disciplin men först vill jag se hur långt jag kan komma inom MP och satsar i dagsläget all in på det!  

3. Gjorde du några förändringar i ditt upplägg inför denna satsning jämfört med tidigare?

Nej, Jag har dietat hårt som vanligt, kört mycket cardio och tränat så hårt kroppen har tillåtit. Såklart har träningen blivit mer effektiv med åren men jag kör nog nästan samma upplägg som jag alltid gjort. Jag gillar konceptet ”if it ain’t broke, don’t fix it” ;) Arnold körde ungefär samma övningar på 70-talet som Ronnie körde på 2000-talet, så att några hemligheter finns inte! Det gäller att köra dem tunga övningarna som ger resultat och att bli starkare i dem. Jag är inte mycket förInstagram övningar” – det är old school, hard work som gäller, funkade det för dem på 70 talet borde de funka för oss idag också. I mitt tycke hade dem dessutom bättre fysiker då…  

4. Hur viktig är poseringen i MP?

– Otroligt viktig! Jag tror inte att de går att förklara det för någon innan dem själva fått en sämre placering pga att de inte övat sin posering tillräckligt mycket. När det hände mig insåg jag vikten av nöta posering för att kunna visa upp min fysik på bästa sätt.  

Overallseger Battle of Sweden – 21

   

5. Vilken muskelgrupp anser du är din bästa, och vilken är roligast att träna?

– Jag har nog ingen direkt bättre/sämre muskelgrupp då jag har alltid satsat på symmetrin före allt annat. Jag prioriterar och jobbar alltid hårt på mina svagheter före mina styrkor. Axlar är dock roligast att träna! Där jag kan köra typ 30 sets med drop-set t.ex. och jag upplever att jag har lätt för att bygga dem. Periodvis har jag hållit mig från att träna axlar och traps bara för att dem inte ska dra ifrån övriga muskelgrupper. Men ska jag säga EN övning generellt bortsett ifrån att jag tycker axlar är roligast som hel muskelgrupp så är det knäböj!  

6. Har du några råd till andra unga killar som vill tävla i MP?

– Jag har alltid velat tävla för att se hur bra jag är inom sporten, dvs. hur bra jag är jämfört med andra som också har dedikerat sina liv till bodybuilding. Jag har aldrig tänkt på att bli känd eller rik genom bodybuilding. Jag vill bara se hur långt jag kan komma med min fysik och målet är att göra konst utav det. Mina råd är att ha åtminstone några år av erfarenhet inom träning och kost före du ens tänker på att ställa dig på en tävlingsscen. Ställ dig även frågan VARFÖR du vill tävla? – Är du ute efter någon form av ”kändisskap” eller pengar kommer du aldrig lyckas. I slutändan kommer du då aldrig kunna hävda dig mot dem som gör det dedikerat med hjärta och passion. Äta bra, träna hårt och vila ordentligt skulle jag säga är grundförutsättningarna om du nu går i tävlingstankar. Ta hjälp av någon som själv har erfarenhet av tävling så att du slipper göra för många misstag. Välj heller inte MP för att du tror att det är “lätt”. Jag upplever att en del gör det men det är nog precis samma diet och träning som gäller som för t ex Classic Bodybuilding. Se till din fysik och i vilken disciplin du tror att den skulle komma bäst till rätta. Slutligen så tycker jag att det kan vara klokt att börja läsa på lite om bodybuilding och dess historia, kolla på tävlingar och följa med för att få en bättre förståelse för hur man bedöms. Man ser ofta dem som skriver inlägg i sociala medier efter en tävling “det var inte min typ av fysik domarna tittade efter idag. Det är nog snarare så att du ej har förstått vad som krävs skulle jag säga…  

7. Vilka kosttillskott använder du?

– Det jag använder dagligen är Omega-3, multivitamin, ZMA, D-vitamin , Complete Protein 3, L-glutamin, Amino Rush (EAA) och kreatin. Sedan händer det såklart att jag kör någon pwo eller pumpprodukt ibland, mest för skojs skull.  

8. Vad är ditt nästa mål?

– Att vinna overallen på SM i år 😉  

Titus “Fairingfavoriter”

   

*